Cancerul gurii, este provocat tot mai mult de alcool si tutun


Desi rare, cancerele gurii trebuie sa fie investigate imediat ce se descopera o ulceratie bucala, mai ales daca iti plac alcoolul si tutunul si esti la razboi cu periuta de dinti.

Cancerele gurii reprezinta aproximativ 30% din ansamblul cancerelor ORL. Cancerul limbii, reprezentand 1% din toate cancerele, afecteaza de obicei barbatul de 60 de ani. Alcoolismul este unul din factorii declansatori. Alcoolul, substanta chimica dotata cu potential cancerigen, stagneaza in pliurile cavitatii bucale, marindu-se astfel timpul de contact. Tutunul constituie un agent iritant suplimentar.

Diagnosticul de cancer al limbii nu este usor de pus, mai ales atunci cand exista o proasta igiena dentara sau boli gingivale si dentare care il pot masca. Unul din primele semne de cancer bucal este jena sau durerea persistenta in jurul ueni leziuni. Prezenta unei ulceratii dure la palpare sau a unei sangerari cronice trebuie sa te alerteze. Daca este vorba doar de o simpla rana, totul trebuie sa se rezolve dupa 10 zile de tratament. Durerile de ureche, accentuate la masticatie, tulburarile de deglutitie si de salivatie si evidentierea ganglionului de sub maxilar constituie alte semne clasice ale cancerului.

Interventia chirurgicala este primul tratament avut in vedere. Ea consta in excizarea zonei canceroase, incercandu-se sa se pastreze maxilarul intact. Uneori, este nevoie de scoaterea unei mari parti din cerul gurii, din maxilar si din limba. Apoi, poate avea loc o operatie de reconstructie bucala. In acest tip de cancer, radioterapia si chimioterapia sunt folosite doar ca terapii complementare la chirurgie, pentru a evita riscul de recidiva locala sau regionala.

Reclame
Etichete:

4 Responses to “Cancerul gurii, este provocat tot mai mult de alcool si tutun”

  1. Citind despre stomatolog mi-am amintit sunetul acela de simti fiori pe sirea spinarii ;))

  2. Am citit ceea ce ai scris in acest post al tau si imi place. Continua tot asa.

  3. Looks like you are an expert in this field, you got some great points there, but you’ll want to add a facebook button to your blog. I just bookmarked this article, although I had to complete it manually. Simply my $.02 🙂

    – Daniel

Trackbacks

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: