Principalul factor in formarea vergeturilor este reprezentat de orice schimbare brusca a volumului corporal, datorita unui regim alimentar drastic sau in timpul sarcinii. Exista de asemenea, circumstante mai putin frecvente ce conduc la aparitia acestui fenomen: o disfunctie a glandei corticosuprarenale ce produce hormonii de stres, tratamentul prelungit cu creme ce contin corticosteroizi sau factori genetici.

Avand in vedere problemele de estetica ridicate de vergeturi s-au cautat multe solutii pentru indepartarea lor odata aparute. Din pacate putine tratamente anti vergeturi se dovedesc eficiente.

Metoda cea mai simpla de folosit este reprezentata de anumite creme si lotiuni care prin aplicare locala, refac intr-o oarecare masura tesutul. O alta solutie pentru vergeturi ar fi razele ultraviolete.Expunerea la razele ultraviolete grabeste cicatrizarea-albirea si in acelasi timp uniformizeaza culoare pielii, facandu-le mai putin vizibile.

Tratamentul laser are efect in prima faza cand abia au aparut. Se distruge practic tesutul cu raza laser, aceasta refacandu-se intr-o forma mai apropiata de normal. O alta cale de a scapa de vergeturi o reprezinta operatiile estetice. Metoda este eficienta pe suprafete mici dar nu face nimic sa previna aparitia unora noi. Totusi, specialistii recomanda pe cat posibil prevenirea vergeturilor.

Astfel, o alimentatie si o hidratare corecta, folosirea diferitelor creme cu rol de imbunatatire a concentratiei de colagen si elastina din piele, toate ajuta la prevenirea vergeturilor. Trebuie evitata si expunerea indelungata la soare, pentru ca radiatiile solare slabesc fibrele de colagen.