Sadismul, în general, este o deviere de comportament care ţine de nevoile şi fanteziile sexuale ale unor persoane. Totuşi şi acesta face parte din categoria de atracţie sexuală faţă de alte persoane deşi nu este tocmai una normală, ci mai degrabă nefirească, sadică, răzbunătoare.

În mare parte, adepţii sadismului se comportă ca şi cum ar fi în pielea unui animal fioros. Aceştia, de obicei, chinuie partenerul prin pălmuire, biciuire, legare. Acestea sunt forme care sunt, de fapt, preludiul actului sexual în sine acela care doresc să-l iniţieze.

Toate aceste nevoi de fantezie sexuală, nu fac decât să devină obişnuiţă, plăcere sau necesitate, care duc în fond la o viaţă nefericită, ruptă de societate şi de toate aspectele pozitive ale vieţii.

Prin această practică, aceste persoane simt o necesitate să producă durere, să chinuie şi să-şi facă partenerul sclavul nevoilor sale sexuale obcene, rupte de realitate.

În mare parte, persoanele care manifestă un astfel de obicei sunt acelea care au suferit în copilărie sau au fost maltrataţi, abuzaţi sexual.

Mai trebuie să precizez că un rol important în aceste jocuri sau fantezii sexuale îl au şi o categorie de persoane care au suferit mai multe decepţii în dragoste. Aceste devieri de comportament au un rol compesatoriu, lucru care-i impiedică să aibă o viaţă sănătoasă şi normală.

Poate mai bine zis aceştia simt un fel de revanşă cu care se achită de datoria care o au faţă de femeia/bărbatul, care i-a pricinuit durerea sufletească lucru care apoi le-a provocat o repulsie preschimbată în ură, suferinţă şi nevoia de răzbunare.

Toate aceste comportamente negative se pot rezolva, fiincă ele sunt declanşate de neuronii creierului care dictează simţurile şi instinctele, care mai apoi fac aceste persoane sclavii propriilor emoţii.

Acest comportament necesită o terapie prin care se ajunge la inhibarea acestor emoţii şi sentimente care sunt total negative şi care alterează viaţa.

În sexualitate, sadismul se combină cu masochismul, care este o practică/plăcere sexuală total opusă sadismului, dar complementară. În timp ce sadicii simt plăcere atunci când îşi fac partenerul să sufere, masochiştii îşi condiţionează plăcerea de suferinţele la care sunt supuşi.