Divortul parintilor… influenteaza!?

Dar daca relatia parintilor tai a esuat, oare asta inseamna ca o sa repeti aceleasi greseli ca ei!?Nu neaparat.!
Invatam foarte multe din interactiunea cu parintii si din modul in care acestia interactioneaza unul cu altul, dar asta nu inseamna ca noi trebuie sa copiem modelul lor comportamental.
Daca parintii tai s-au inteles bine si au trait in liniste si pace atat inainte cat si dupa divort, iar tranzitia s-a produs treptat si fara un stres prea mare, s-ar putea sa de descurci chiar mai bine in relatiile tale viitoare decat cei ce au crescut cu ambii parinti dar avand certuri constante in familie. Pentru ca ceea ce conteaza cel mai mult este educatia pe care ti-o ofera parintii tai, impreuna sau separat. Daca divortul nu s-a produs in cele mai agreabile circumstante iar parintii nu stiu cum sa tina acest lucru departe de copii, acestia vor fi foarte afectati. Cand fiecare parinte il acuza constant si incearca sa-l denigreze pe celalalt in ochii copilului acesta va deveni foarte confuz. Si la fel de confuz va putea fi in relatiile sentimentale pe care le va creea ca adult. In cazul in care mama si tatal tau erau mereu pusi pe cearta, trebuie sa fii foarte atenta sa eviti conflictele cu partenerul tau, daca nu vrei sa repui in scena, conflictele dintre parintii tai.
Cei ce provin din medii agresive, verbal, emotional sau fizic, pot fie sa le mosteneasca agresivitatea, fie sa creeze o fobie fata de acestea. Astfel, daca in familia ta se tipa foarte mult, poti sa urmezi acest exemplu ridicand tonul la partenerul tau de fiecare data cand esti iritata, sau poti sa eviti conflictele cu orice pret pentru a nu se ajunge la certuri si tipete. Desi ai impresia ca o astfel de atitudine este mai benefica decat sa incepeti sa tipati unul la altul, nu este chiar cea mai sanatoasa.
Pentru ca datorita fobiei tale fata de certuri vei evita orice conflict cu partenerul, si astfel multe probleme vor ramane nerezolvate. Un alt factor important este varsta pe care o aveai in clipa divortului parintilor.
Daca au divortat cand erai foarte mica iar tu ai fost mai mult in grija bunicilor, inseamna ca nu prea ai stiut ce inseamna sa ai o mama si un tata impreuna. Sau poate ai crescut in ideea ca nu trebuie sa te supui anumitor conventii sociale, cum ar fi casatoria, pentru a fi fericita. Motiv pentru care ai putea fi una dintre cele ce sustin ca nu au nevoie de un act pentru a ramane langa cineva. Si nu spun ca acest lucru nu e adevarat, dar ar trebui sa te analizezi mai indeaproape sa-ti dai seama daca nu cumva negarea institutiei casatoriei nu vine cumva din frica.
Daca divortul parintilor a survenit cand tu erai suficient de mare pentru a putea intelege si simti separarea, acest lucru a fortat probabil o maturizare prematura. Fiind confruntata cu probleme “de oameni mari” inca de la o varsta frageda, poate aparea si o teama de relatii serioase pe viitor. Se poate creea acea conceptie de “nimic nu dureaza la nesfarsit”. Mai devreme sau mai tarziu toate relatiile se sfarsesc.
Acum, in ciuda faptului ca cei proveniti din familii dezmembrate trebuie sa se confrunte cu probleme mult mai mari decat cei ce provin din familii unite, nu este in nici un caz o regula care sa spuna ca nu vor putea avea relatii sanatoase si fericite ca adulti.
E adevarat totusi ca, din cauza divorturilor tot mai frecvente a aparut o atitudine de retinere si chiar scepticism a tinerilor intre 20 si 30 de ani fata de casatorie, chiar daca acestia nu provin din familii dezbinate. Ceea ce fiecare dintre noi trebuie sa tinem minte este ca, la fel cum nu toti oamenii suntem la fel, nici doua relatii nu vor fi identice.
Si esecul sau succesul relatiilor noastre tine numai de noi. Si, pentru fericirea noastra, avem macar datoria sa incercam!.
Anunțuri

3 comentarii to “Divortul parintilor… influenteaza!?”

  1. ai perfectă dreptate !

  2. Cert este ca indiferent care este forma pe care o imbraca relatia dintre parinti,exista copii care sunt puternic marcati de ceea ce vad in familia lor si, chiar daca acesta ramane totusi unita, ei nu aspira la un model asemanator. Cunosc o persoana care dupa 17 ani de relatie cu prietenul, tot refuza sa se casatoreasca . Motivul: casnicia parintilor ei.A sustinut tot timpul ca nu vrea sa ajunga precum ai ei, chiar daca aparent acestia sunt fericiti. Probabil ca aspecte ce par lipsite de importanta pentru parinti, pentru ea au fost destul de convingatoare in a trage aceasta concluzie.

  3. Da intradevär o problemä f. necesarä nu numai celor cäsätoritzi ci si celor care sänt Single, si ei au nevoie de aceia „bucurie, satisfactzie…pänä la autoapreciere sau control” care e si un semn de sänätate atät corporalä cät si mentalä a individului.
    In Austria „Land-ul” naturii si a muntzilior – Alpilor, se spune Alpenland – viatza sexualä ajunge si värsta de 70 de ani, binentzeles are la bazä si o oarecare „Culturä sexualä” care ar trebuii räspänditä si in pärtzile estice ale Europei

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: