Conflictele, constituie latura inevitabilă a vieţii sociale a fiecăruia dintre noi.

Cei mai mulţi oameni consideră conflictele ca fiind ciocniri distructive, în urma cărora unii caştigă în defavoarea altora.

Fericirea, şi anume aşa de apropiată nouă, si atat de ademenitoare, nu o putem vedea altfel, decît într-o existenţă neconflictuală, în armonia sufletească generală şi proprie.

Totusi in mod de inexplicabil, fiecare din noi găseşte intotdeauna, o argumentare pozitivă a implicarii în conflict, cu cealalta persoana, urmăreşte scopuri, cu ar fi: dorinţa binelui, apărarea propriilor ideii, propriilor parereri, lupta pentru idealul sau, apărarea propriei persoane etc.

O parte mare a conflictelor, dacă nu majoritatea, este condiţionată, dar nu de intenţii răutăcioase conştiente, ci de dorinţa sinceră a binelui, si aceasta bazata pe propriile convingerii si ideii, a fiecaruia.

Insa, soţii predispuşi spre concurenţă, se adaptează mai greu la situaţiile cu care ei nu sunt de acord, incercand astfel, să-şi expună, şi să impună, mai întai, propriile păreri, fără a putea înţelege pe celălalt partener.

Uneori, problema conflictului, rămane nerezolvată, şi din cauza divergenţelor de păreri, convingeri, si opinii, iar rezolvarea situaţiei prin compromis, se întîlneşte mai rar, in unele cupluri.

O analiza a tipului de comportare în familie in situatiile conflictuale defineste faptul ca, o solutie in situaţiile de conflict, ar putea exista….si anume aceea ca soţii, sa utilizeaze, si sa accepta, o metoda a colaborării, cat si a evitării, faţă de partener, practicand astfel „concurenta” iar compromisul în cazuri mai rare.

Dorinţa de a fi fericit cu soţul sau soţia, este naturala, pentru fiecare familie. Totusi, este greu de păstrat această fericire, dand piept cu viaţa şi mărunţişurile de zi cu zi, si astfel să duci pana in ultimile zile ale vietii, dragostea ta fata de partener. O simplă dorinţă, este puţin, dar necesar!

Păstrarea fericirii si a armoniei, in relaţiilor de cuplu, este necesara atat pentru copii, pentru ca-i implica absolut, si in mod inevitabil, pe toti membruii familiei. Deci in concluzie, căsătoria este ca un centru al greutăţii întregii familii, este totodata, factorul principal, care determina toate sperantele si visele noastre, care implica si copii nostri, in mod indirect, astfel efectul sa se faca simtit ulterior, si in viata acestora, in mod inevitabil.

"Un suflet de om este un castig. Un castig si mai mare este sa-l poti pastra, si cel mai frumos si cel mai greu, este sa salvezi un suflet pierdut"! (Johann Gottfried von Herder)