Ceaiul fierbinte favorizează apariţia cancerului esofagian


Ceaiul fierbinte poate sa contribuie la aparitia cancerului esofagian, potrivit unui studiu realizat intr-o regiune din nordul Iranului, unde se bea mult ceai negru, iar rata imbolnavirilor cu diverse forme de cancer la esofag este una din cele mai ridicate din lume.
Cancerul la esofag, a carui forma comuna se numeste carcinom scuamocelular, face peste 500.000 de victime in fiecare an, la nivel mondial. Cercetatorii de la Universitatea din Teheran au investigat cu atentie provincia Golestan, din nordul Iranului, deoarece ea prezinta una dintre cele mai ridicate rate de imbolnavire din lume in aceasta provincie se bea foarte mult ceai.
Cercetatorii au comparat obiceiurile de consum ale 300 de persoane suferind de carcinom scuamocelular cu cele ale 571 de persoane sanatoase, din aceeasi regiune. 97% dintre participantii la studiu consumau cu regularitate ceai negru, in medie, peste un litru pe zi. 39% dintre participanti consumau ceaiul la o temperatura de sub 60 de grade Celsius. Potrivit rezultatelor acestui studiu, servirea ceaiului la temperaturi ridicate (65-69 de grade Celsius) dubleaza riscul de aparitie a cancerului esofagian, iar consumul ceaiului fierbinte (la peste 70 de grade Celsius) contribuie la cresterea de opt ori a acestei probabilitati.
In opinia cercetatorilor, acest efect al ceaiului fierbinte poate fi explicat prin arsurile termice repetate, in urma carora epiteliul devine sensibil in fata unor factori mutageni sau cancerigeni. Mecanismul prin care temperatura inalta faciliteaza dezvoltarea tumorilor sius, 39% – la temperaturi de 60-64 de grade Celsius, iar 22% – la peste 65 de grade Celsius contribuie la cresterea de opt ori a acestei probabilitati.
Reclame

2 comentarii to “Ceaiul fierbinte favorizează apariţia cancerului esofagian”

  1. I was suggested this web site by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as no one else know such detailed about my trouble. You’re incredible! Thanks!

    • There are people on this earth with a soul like yours … so you’re not the only one who has gone through suffering! You want a better world!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: