Cancerul de sân.


In fiecare an, zeci de mii de femei sunt diagnosticate cu cancer de san, boala invalidanta si cu o mortalitate crescuta in randul femeilor aflate la menopauza.
Cu cat inaintezi in varsta, cu atat riscul de a dezvolta un cancer mamar creste. Mult mai probabil vor fi afectate femeile care au rude apropiate, de sange (mama, bunica, matusa, sora sau tatal), care au avut cancer de san, genital sau de testicule in antecedente, aparute inainte de varsta de 50 de ani.
Alti factori de risc sunt: prima menstruatie inainte de 12 ani sau menopauza tardiva, lipsa nasterilor sau primul copil dupa varsta de 35 de ani, obezitate, stres, consumul crescut de grasimi animale si de alcool, expunerea la radiatii ionizante.
Mamografia salveaza vieti!

Primii pasi in depistarea cancerului de san sunt reprezentati de autopalpare si de prezentarea la medic pentru consultatie, mamografie si ecografie. In jurul mamografiei exista o multime de discutii, insa ramane principalul test folosit de catre specialisti. Ea reprezinta cea mai buna metoda pentru depistarea precoce a cancerului de san, identificand aproximativ 40 de procente dintre femeile cu aceasta patologie.
Mamografia reprezinta examinarea cu ajutorul razelor X a sanului. Iradierea este mica si usor de suportat si este echivalenta cu cea de la o radiografie pulmonara sau cu zece minute de expunere la soare, fara sutien, a sanului. Ce este extraordinar la mamografie este ca poate descoperi tumori foarte mici, de gradul zero, care pot fi extirpate printr-o operatie de mica amploare. In acest fel, sanul este pastrat iar sansele de vindecare sunt mult mai mari. Apoi, din doi in doi ani, aceasta investigatie trebuie repetata tocmai pentru a descoperi eventualele modificari si a preveni cancerul de san.
Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: