Bărbaţii, ca si femeile de altfel, caută intr-un alt partener o sursă diferită de obţinere a bunei dispoziţii, nu numai a unor plăceri instinctuale. Pentru a avea un partener ferit de ispita unei relaţii extraconjugale, este nevoie ca acesta să primească atât afecţiune, dar să aibă si alte mici ocazii de a se simţi in largul său, de a trăi bucuria unor surprize plăcute si chiar mici plăceri copilăresti.

Dacă un bărbat are imprimat in subconstient că acasă poate găsi o surpriză plăcută sau o dorinţă a sa chiar absurdă este luată in seamă, creierul său va inceta să caute căi de obţinere a unei alte stări de bună dispoziţie, cum ar fi cea oferită de o relaţie paralelă.
Odată ce creierul masculin asociază imaginea partenerei cu posibile surprize plăcute sau acceptarea unor atitudini sau capricii, subconstientul său va renunţa să caute alte surse de obţinere a bunei dispoziţii. Asa cum s-a dovedit stiinţific, un creier lipsit de stimuli ce determină buna dispoziţie, adică secreţia unor serotonine si endorfine, va dicta antrenarea instinctului sexual, deci si căutarea diversităţii in erotism. Ca urmare, este recomandat ca bărbatului să i se ofere măcar o surpriză plăcută săptămânal, chiar minoră, si să nu i se interzică micile bucurii, chiar dacă sunt mai greu de inţeles. Aceasta nu inseamnă supunere, ci doar un mic compromis necesar atât pentru stabilitatea cuplului, cât si pentru a nu-i activa bărbătului mecanismele tendinţelor infidele.
Este de inţeles că nu e nevoie să vă plecaţi in faţa lui ca in faţa unui rege si să-i asteptaţi ordinele. Este important ca numai din când in când să-i oferiţi posibiltatea de a se bucura, cunoscând mai intâi ceea ce-l face să se simtă bine.
Extrem de important este să nu incerci să-i schimbi brusc unele obiceiuri care-l fac să se simtă in largul său. Astfel, dacă mai bea un păhărel sau două, nu-i impune să n-o mai facă, chiar in clipele in care incearcă să se relaxeze. Dacă un anumit viciu devine o problemă, discutaţi-o relaxat, când are dispoziţia necesară. Un bărbat care are un viciu si este impiedicat in „ritualul” său de a se relaxa, consumând acea mică plăcere va deveni mai usor tentat de a căuta alte modalităţi de obţinere a bunei dispoziţii.
Orice aspect al relaţiei in care unul dintre partneri se simte controlat de celălalt poate conduce la cresterea dorinţei de evadare din „inchisoarea” cuplului, căzând mai usor pradă unei ispite. Dacă vrei să schimbi ceva la partenerul de viaţă, mai intâi trebuie să fii 100% sigură că poţi comunica deschis, sincer si, mai ales, să te asiguri că ai răbdare si că el se poate schimba in sensul in care doresti.