Gândirea, este trăsătura distinctivă cea mai importantă a psihicului uman, definitorie pentru om.

Interpretarea gândirii ca mecanism de procesare a informaţiilor aduce o nouă perspectivă teoretică de posibilitate a modelării ei. Gândirea presupune interpretarea situaţiilor cu care te confrunti.

Principalele operaţii ale gândirii sunt:

**analiza

**comparaţia

**generalizarea

**concretizarea logică

Prin gândire omul gaseste sensul, utilitatea şi se implică în soluţionarea problemelor, judecă, i-a decizii, creează ideii noi.
Deci, ca in spatele actiunilor noastre, sta puterea gandurilor… a gandurilor care ne determina in fiecare moment sa luam o decizie sau ne ajuta sa ne modificam modul de gandire asupra unuei situatii.
Trebuie sa credem ca ne putem depasi limitele, pe care de altfel doar noi le putem defini, pentru ca gandirea pozitiva este un factor cheie al reusitei noastre in viata in orice domeniu. Un optimist confruntat cu un esec iti va arata ca intotdeauna situatia in care te afli, poate fi schimbata.
Capacitatea de a gandi, este o proprietate, iar cei care nu folosesc aceasta eficacitate personala si se dau la o parte, ei nu vor aborda lucrurile in asa fel incat sa le poata stapani.
Nimic in viata nu este intamplator, tot ceea ce ni se intampla este o consecinta a faptelor, dar mai inainte, a gandurilor noastre. Faceti lucrurile sa se intample prin puterea gandului, lucrati la acest aspect, impunetiva anumite reguli, prin care doriti sa mergeti in viata, si veti reusi.