Uneori ne aflam in situatii dificile, care ne determina sa avem o stare degradata atat fizica cat si psihica.

De aceea multe persoane cand sunt in pragul unei deceptii sau a punei probleme cu care se confrunda, ei devin slabi, fragili, astfel ca in psihicul lor functioneaza ca si cum ar fi o boala.

Insa prin anumite metode se poate realiza un autocontrol, prin care putem ameliora intreaga problema, facand-o sa fie mai usor de suportat si gasindu-i solutii favorabile.

Principalele mijloace de realizare a autocontrolului sunt: gândirea pozitiva, relaxarea, si autosugestia.

Orice exercitii de relaxare, chiar daca sunt la indemna oricui, presupun o anumita doza de responsabilitate si maturitatea.
Conditiile unei bune relaxari sunt: linistea, temperatura placuta, semiobscuritatea, si chiar putina muzica, altfel va v-a aduce intr-o stare de somnolenta.
Toate trec, si intr-un fel sau altul, mai devreme sau mai tarziu, toate isi gasesc o rezolvare. Si de ce nu, o rezolvare in bine, daca asa ne dorim si credem din toata fiinta noastra.
Trebuie sa credem ca ne putem depasi limitele, redobandind astfel optimismul si speranta.

Un optimist confruntat cu un esec va considera intotdeauna ca situatia poate fi schimbata, astfel incat data viitoare va reusi, in vreme ce pesimistii se invinavatesc pentru esec, atribuindu-l unor trasaturi ce nu pot fi schimbate, si simtindu-se total neajutorati.