Iubirea, e o boala delicioasa, care este necesarã intr-un cuplu. Acest fenomen extraordinar, complex presupune existenţa a douã persoane, care vin în aceastã ecuaţie cu structura lor, cu aspiraţiile lor, si cu dorinţa de a fi împreunã dand astfel un alt sen vietii.

Insa de multe ori problemele aparute intre noi, ne conduc pe un alt drum, si astfel uitam de iubire, aceea cu care ne-am daruit viata celuilalt, pentru a ne intregii, si pentru a fi fericiti.

De multe ori uitam de iubire, si de responsabilitatile noastre in cadrul cuplului, a relatiei propriu-zis, si asta din cauza faptului ca au aparut alte lucruri intre noi, care nu fac decat sa diminueze iubirea noastra fata de partener, distrugand tot ceea ce am cladit impreuna.

Destramarea, intr-un cuplu, apare in general cand unul dintre parteneri aruncă insulte, iar celălalt le suportă şi este în permanenţă respins si nu are şanse de reuşită… atunci mai devreme sau mai târziu, cuplul se va destrăma. Iar în final, totul răbufneşte, fie într-o ceartă, fie şi mai rău… ulterior cand toate aceste fragmente de viata apar brusc, acestea  conduc la ruperea relaţiei, care iniţial părea durabilă, bazata pe iubire si pe valori comune.

De aceea, este esenţial ca într-o relaţie de cuplu să existe o comuniune spirituală, afectiva, respect şi înţelegere, cat si flexibilitate, toleranţă, si capacitatea celor doi parteneri de a depasi orice conflict. Insa e bine de stiut si inteles pentru fiecare, ca trebuie sa participe la aplanarea situatiilor conflictuale, tocmai pentru a nu se agrava situatia, si de a gasi metode eficiente, utile, care sa nu mai repete aceste conflicte, o data stiute. Este important ca fiecare dintre noi sa respecte anumite reguli de convietuire, si sa incerce sa isi ghideze viata si scopurile catre acestea, si sa incerce sa urmeze aceste reguli de viata care ajuta sa fie relatia cat mai puternica si durabila.

Reguli pentru convieţuire :

* Arataţi-va unul altuia încredere

*Respectaţi-va !

*Oferiţi-va ajutor afectiv (emoţional)

*Fiţi corecţi şi credincioşi unul altuia

*Manifestaţi-va interesul pentru activitatea zilnica a celuilalt

*Nu vã criticaţi unul pe altul când sunteţi împreunã în public

*Fiţi tolerant unul cu prietenii celuilalt

*Comunicaţi partenerului sentimentele şi problemele personale

*Împartaşiţi partenerului pãrerile personale despre concepţia voastra de viaţã

*Informaţi-va partenerul despre intenţiile de perspectivã

*Comunicaţi-vã zilnic programul de activitãţi personale.

*Aratai cat este  de important si  cat de mult conteaza pentru tine.

*Spunei tot mai frecvent “te iubesc”