Gelozia, este o reactie a manifestarilor comportamentale, mai exact a celor care sufera de aceasta boala a geloziei. In general, acest sentiment atunci cand domina pare a fi foarte greu de controlat…aceasta pare mai degraba o povara!.

Totusi putem afirma ca gelozia, reuseste sa distruga relatii dintre cele mai solide. Teoretic, aceasta se manifesta prin sentimentul de frica, nesiguranta, teama de pierdere, de schimbare, sau de abandon intr-o relatie.

Paradoxal, acest val de trairi emotionale, nu fac decat sa umbreasca viata tinand-o astfel intr-o stare de alerta, de presiune, stres, poate chiar si lipsa de speranta. Aceasta este de fapt, o reflectare a propriei noastre imagini, a valoarii noastre in fata celuilalt, cu privire la imperfectiunile noastre, lasand loc senzatiei ca nu suntem suficient de buni, sau valorosi pentru partenerul noastru.

Aceasta stare mentinuta, poate deveni periculoasa, atat pentru sanatate cat si pentru relatia noastra de cuplu.

Teoretic in gelozie, barbatii au inclinatii spre furie, violenta si au tendinta de a se razbuna, iar femeile devin slabe, depresive, si plangacioase. Femeile in general pot fi geloase, numai si la gandul posibilitatii de a se intampla ca partenerul lor sa fie atras de de o alta persoana. Astfel ca gelozia da peste cap toate planurile, spulbera toate visele, tot ce a legat in timp un cuplu.

Am putea spune ca gelozia, mai degraba este o dovada de imaturitate, menita sa priveze libertatea partenerului nostru. De aceea gelozia, nu trebuie confundata cu iubirea, pentru ca aceasta nu este o dovada care arata dragostea si grija fata de partenerul nostru.

A priva, cealalta persoana de libertate, inseamna a recunoaste inferioritatea ta in fata celuilalt, faptul ca nu esti demn de acesta, recunoscandu-ti astfel inferioritatea si infrangerea, cat si stima redusa fata de persoana ta.

Iar prin presarea si agresarea partenerului cu intrebari de genul…Unde ai fost?…De ce ai intarziat? Cu cine ai fost?.. Ce ati vorbit? nu faci decat sa iti indepartazi partenerul, care ulterior se va simti stresat, sufocat, si astfel va simti nevoia sa gaseasca un refugiu…incat chiar isi va dori sa plece de acasa tocmai pentru a evita stresul cearta si admosfera apasatoare!.

Trebuie sa intelegem ca gelozia, nu este decat o tulburare a gandirii, ce imprima asupra constientului nostru o imagine falsa, aceea a convingerii de infidelitate a partenerului, manifestata printr-o atitudine de suspiciune, de interpretare eronata, si chiar de actiuni agresive, care nu fac decat sa ne distruga treptat, si sa ne otraveasca viata.

Faptul ca partenerul a ales sa convietuiti impreuna, este dovada ca esti o reflectie a dorintei lui, a inimii, si a tot ceea ce inseamna pentru el viata!…si pentru ca a decis sa fie alaturi de tine, este tot ceea ce l-a facut fericit!