O contraceptie de urgenta foarte utila, se numeste „pastila de a doua zi”, aceasta poate fi gasita in farmacii, tocmai pentru previnirea sarcinii, actionand prin oprirea eliberarii ovulului din ovar, pentru a impiedica fertilizarea ovulului .

“Pilula de a doua zi” trebuie luata intr-un interval de maxim 72 de ore de la contactul sexual neprotejat, sau atunci cand apare o problema in care puteti fi suspecta de o sarcina. Insa cu cat este luata mai repede, cu atat eficienta acesteia este mai mare.

Eficacitatea este foarte mare si sigura, in cazul folosirii in primele 72 de ore, dupa actul sexual neprotejat sau protejat ineficient.

Avantaje: prin folosirea contraceptiei de urgenta ( pastila de a doua zi) se poate evita intreruperea de sarcina, mai exact avortul.

Folosirea acestei contraceptii, nu are ca efecte secundare, cum sunt sterilitatea, sarcina extrauterina, sau ingrasarea.
Metoda contraceptiei de urgenta, trebuie folosita numai in cazuri de urgenta cum ar fi: contact sexual neprotejat, ruperea prezervativului in timpul actului sexual, expulzarea dispozitivului intrauterin, folosirea incorecta a diafragmei, sau violul.